برنامه‌ریزی برای نمایشگاه کتاب مهمترین اتفاق/ برای هواداران کتاب باید برنامه جنبی تدارک دید
چهارشنبه 30 فروردين 1396

برنامه‌ریزی برای نمایشگاه کتاب مهمترین اتفاق/ برای هواداران کتاب باید برنامه جنبی تدارک دید

محمد سرشار از فعالان و کارشناسان فرهنگی گفت: مهمترین نکته در برنامه ریزی و طراحی نمایشگاه کتاب است که اگر آنجا اتفاق درستی رخ دهد مخاطب هم بهتر می‌تواند از آن بهره‌مند شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی مجمع ناشران انقلاب اسلامی، منانشر، محمد سرشار از فعالان عرصه فرهنگی و از کارشناسان حوزه کودک و نوجوان در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس به سوالاتی پیرامون نمایشگاه کتاب پاسخ داد.
* برنامه‌ریزی برای نمایشگاه کتاب مهمترین اتفاق
سرشار در این گفت‌وگو در پاسخ به سوالی پیرامون این سوال که چگونه از نمایشگاه کتاب بهتر استفاده کنیم، اظهار داشت: مهمترین نکته در برنامه ریزی و طراحی نمایشگاه کتاب است که اگر آنجا اتفاق درستی رخ دهد مخاطب هم بهتر می‌تواند از آن بهره‌مند شود.
* خروج نمایشگاه از مسیر فروشگاهی به سمت نمایشگاهی باید صورت گیرد
این فعال فرهنگی در ادامه با بیان اینکه نمایشگاه کتاب باید از حالت فروشگاهی خارج شده و مبدل به نمایشگاه واقعی شود، ابراز داشت: مهمترین اتفاقی که باید رخ دهد این است که نمایشگاه از حالت فروشگاه بزرگ باید خارج شده و به مسئله نمایشگاه بودن نزدیک تر شود. چرا که در حال حاضر نمایشگاه کتاب یک فروشگاه بزرگ است بنابراین مخاطب نمی‌تواند استفاده کامل داشته باشد اگر نمایشگاه به جشنواره کتاب مبدل شود فرصت خوبی ایجاد می‌شود که علاقه مندان کتاب با مولفان و ناشرین راجع به موضوعات صحبت کرده و بازخورد آثار را منعکس کنند و موارد مورد نیاز و مسائلی را که دوست دارند مولف یا مترجم به آنها بپردازد را منتقل کنند.
این فعال فرهنگی ضمن اشاره به اینکه در واقع همفکری جامعی در این صورت پیرامون کتاب رقم می‌خورد، توضیح داد: از سوی دیگر برای هواداران کتاب هم موضوع جشنواره بودن، برگزاری جشن امضا، رونمایی از کتابها، پوشیدن لباس‌هایی که بر اساس شخصیت‌ها کتاب‌ها تهیه شده، نمایش آثار در قالب تئاتر یا فیلم‌های سینمایی که با اقتباس از کتاب تهیه شده می‌تواند لذت بخش باشد و برنامه جنبی جالبی را ایجاد کند. تمام موارد یاد شده به تغییر نگاه وزارت ارشاد از حالت فروشگاهی به نمایشگاهی برمی‌گردد.
* مراجعان با استفاده از اطلاعات رسانه‌ها به نمایشگاه کتاب بروند/ برنامه‌ غرفه‌ها را اخذ کنید
مدیر شبکه پویا در ادامه سخنان خود با تاکید بر این مهم که برای استفاده بهتر از نمایشگاه کتاب باید برنامه‌ریزی داشت، اضافه کرد: در وضعیت فعلی مراجعه کننده پیش از مراجعه به نمایشگاه باید اطلاعات کافی را جمع کرده باشد، این اطلاعات می‌تواند از سوی خبرگزاری ها و یا سایر رسانه‌های موجود در موضوعات مورد علاقه اخذ شود. حتی ماطبان می‌توانند برنامه‌های غرفه ناشران را از پیش مطلع شوند تا زمانی که وارد فضای گسترده نمایشگاه کتاب می‌شوند سردرگم نباشند.
وی به اطلاع رسانی ضعیف در سطح نمایشگاه و ایجاد مشکلات اشاره کرد و توصیه‌ای در جهت برنامه‌ریزی پیش از حضور در نمایشگاه را مورد تاکید قرارداد.
* نمایشگاه کتاب و سرانه فرهنگی/ تلاش کرده‌ام تعامل با ناشران و نویسنده‌ها را در طول سال در فضای آرام و قابل استفاده‌تری دنبال کنم
سرشار در پاسخ به اینکه رابطه نمایشگاه کتاب و افزایش سرانه فرهنگی و سرانه مطالعه چگونه است، گفت: به نظر می آید در حال حاضر نمایشگاه کتاب تاثیر زیادی در افزایش سرانه مطالعه ندارد. بلکه اتفاقی که افتاده این است که معمولا خرید کتاب که در طول سال از سوی مردم در سطح شهر و روستا می‌توانست صورت می‌گیرد قسمت مهمش در نمایشگاه تجمیع می شود یعنی با ایجاد این فروشگاه حوزه نشر را در حوزه توزیع سنتی تغییر داده ایم نتیجه آن هم عددی ورقمی که باید در فروشگاه جذب می‌شده به نمایشگاه کتاب می آید.
وی در پاسخ به اینکه شما هم پیش از حضور در نمایشگاه کتاب برنامه‌ریزی می‌کنید، توضیح داد: بنده در سال‌های اخیر عملا به دلیل ازدحام و غلبه جنبه تجاری بر فرهنگی نتوانسته ام و بیشتر به شکل سخنران و مهمان در عرفه‌ها حضور پیدا کرده‌ام اما تلاش کرده‌ام این تعامل با ناشران و نویسنده‌ها را در طول سال در فضای آرام و قابل استفاده‌تری دنبال کنم. از سایر دوستان هم که سوال می‌کنم آنها نیاز خود در حوزه کتاب را در طول سال تامین می‌کنند و منتظر نمی‌شوند سالی یک‌بار در نمایشگاه کتاب تهیه کنند.
 
نظر بدهید