بررسی طنز گل‌آقا در یک اثر
شنبه 13 خرداد 1396

یکی به نعل، یکی به میخ

بررسی طنز گل‌آقا در یک اثر

کتاب «یکی به نعل، یکی به میخ» اثر پژوهشی دربارة مطالب طنز زنده یاد کیومرث صابری در روزنامه اطلاعات است که به کوشش نجمه زارع بنادکوکی بررسی و تالیف شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی مجمع ناشران انقلاب اسلامی، منانشر، به نقل از خبرگزاری سوره مهر، کتاب «یکی به نعل، یکی به میخ» نوشته‌های طنز مرحوم کیومرث صابری (گل‌آقا) در ستون «دو کلمه حرف حساب» روزنامة «اطلاعات» است که مطالب کتاب حاضر بررسی شکل‌گیری جریان نقد آگاهانة سیاسی و اجتماعی، به قلم این طنز‌پرداز معروف کشورمان است.
زارع درباره ویژگی طنز زنده یاد کیومرث صابری گفت: طنز امروزی، ساختارش از بعد مشروطه شکل گرفته است، با بررسی طنز بعد مشروطه که در راس آن دهخدا است مشاهده می‌کنیم که طنزنویس در آن دوران قلمش با خشم به دنبال تغییر است، اما وقتی به طنز کیومرث صابری می‌رسیم می‌بینیم که وی دلسوز نظام است اما اعتقاد دارد که نقاط ضعف و قوت و خصوصا نقاط ضعف  برای اصلاح در قالب طنز باید گفته شود.
وی در ادامه به عنوان کتاب اشاره کرده، اظهار داشت: این ضرب‌المثل حاکی از یک جور تعادل است که اتفاقا مخالفان صابری این قضیه را در مخالفت با وی عنوان می‌کردند در صورتی که در این ضرب المثل که مصداق نوشتار کیومرث صابری است یک تعادل قشنگ وجود دارد.
زارع همچنین درباره گردآوری کتاب افزود: از آن جایی که در حوزه پژوهش طنز آثار چندانی وجود ندارد فکر می‌کنم این اثر می‌تواند برای پژوهشگران حوزه طنز مفید باشد.
در مقدمه کتاب زارع اینگونه نوشته است: «نخستین بار با خواندن مصاحبة کوتاهی از حجت الاسلام و المسلمین دعایی دربارة ستون «دو کلمه حرف حساب»، به طور جدی، تصمیم گرفتم کیومرث صابری را بیشتر بشناسم. آقای دعایی در این مصاحبه گفته بودند که صابری در کل سال‌هایی که روزانه برای اطلاعات طنز می‌نوشت هرگز حق التحریری دریافت نکرد و در عوض درخواستش این بود که در نوشتن آزاد باشد و هیچ محدودیت یا سانسوری بر نوشته‌هایش اعمال نشود. با خواندن آن خاطره بسیار تحت تأثیر شخصیت گل‌آقا قرار گرفتم و مشتاق شدم بدانم او با استفاده از این آزادی چه نوع طنزی را ارائه کرده است. این گونه بود که شروع کردم به خواندن مقاله‌ها و نوشته‌هایی که دربارة کیومرث صابری و ستون طنزش، یعنی «دو کلمه حرف حساب»، نوشته شده بود. مؤلف کتاب معتقد است صاحب‌نظران صابری را پدر طنز سیاسی پس از انقلاب اسلامی ‌می‌دانند. نوشته‌هایی که به سبک او اختصاص یافته است بسیار کم و پراکنده است».
چاپ اول کتاب «یکی به نعل، یکی به میخ»: بررسی طنز گل‌آقا در «دو کلمه حرف حساب»، تألیف نجمه زارع بنادکوکی، در 312 صفحه، با شمارگان 2500 نسخه، از سوی انتشارات سورة مهربه تازگی منتشر شده است.
نظر بدهید